Gunnar Kämpendahl och Donald Lindblom 2016-03-31
Återigen hade vi besök av handbollslegendarer som började spela handboll på den gamle kungens tid. Gunnar Kämpendahl och Donald Lindblom besökte oss den 31 mars. Janne Jingryd började med att fråga om VM-58 där båda var med och tog guld. Året efter blev man Svenska mästare med Redbergslids IK. Förutom de båda legendarerna så räknades det upp fler namn ur handbollsadeln, främst den göteborgska. Med som åhörare vid detta möte satt en av dessa, nämligen Rune ”Gummi” Nilsson, Majornas IK, som gästade HandbollsAkademin vid förra mötet i februari.
Donald var en intensiv målvakt med mycket rörelse, även verbalt. Ett signum för Donald var hans mycket effektiva utkast. Dagens målvaktsspel där försvaret skall täcka ett hörn av målet och målvakten tar det andra gällde inte på den tiden, enligt Donald. Laget jobbade efter att försvaret täckte skottarmen och så tog Donald det som kom igenom.
Gunnar var, som man säger nu, en bra tvåvägsspelare och bytte sällan eller aldrig. Ett bra löpsteg i kombination med ett bra skott gjorde att han var ett ständigt hot. På frågan om varför han sköt ”underjamare” så blev svaret att där täckte ingen!
Av förklarliga skäl dryftades det mycket om hur det var att spela handboll förr och nu på både gott och ont. Båda hade klara åsikter om målvaktsarbete och hur försvaret skall agera.
Redbergslid gjorde en resa i början på sextiotalet till Tbilisi i Georgien, som då ingick i Sovjetunionen. De båda berättade att växlingskursen på kläder främst nylon stod högt i kurs, efter ett tips de fått innan de reste. Följaktligen försåg sig deltagarna med lämpligt bagage med detta. Vid en taxiresa på plats frågade de chauffören om han var intresserad av att köpa något av vad de hade med sig. Han stannade snabbt och affärer gjordes. Alla var nöjda och RIK blev rikare! Det sades inget om några matcher eller resultat.
Båda herrarna har även haft varsin fotbollskarriär i Redbergslid liksom att de varit kollegor inom Brandkåren där man hade goda möjligheter att träna i tjänsten.
Donald var med i Blåvitts A-trupp och var med i träningsmatcherna innan seriestarten, men lyckades spräcka en tå när kompisarna lattjade lite boll vid Askimsbadet. Det tog några veckor innan jag kunde ha sko på foten igen, sa Donald. Detta gjorde att han inte fick plats i laget igen utan fick spela med i Allsvenska reservlagsserien. Året efter frågade RIK om han ville spela fotboll med dem och så blev det och där fanns ju Gunnar också.
Båda två lämnade RIK efter nästan tio år och gick till HK Drott. Efter Drottsejouren var de inte välkomna till Redbergslid igen, enligt egen utsago, utan Gunnar gick till GIK Wasaiterna och Donald till IFK Borås.
Sent i karriären gick de båda till Heim. På frågan om vem som tränade Heim då gav många namn vid handen. Donald fick även hjälp från auditoriet, men ingen kunde riktigt komma på vem det var. STORT jubel utbröt när Donald löste problemet med att säga; Det var ju jag! Jag kom ju till Heim som spelande tränare.
Gunnar och Donald deltog i fyra VM-turneringar vilket resulterade i ett guld, ett silver och ett brons. Nedan placeringar och resultat från deras VM-turneringar.
- Spelades i Östtyskland
- Sverige 22-12
- Tjeckoslovakien
- Västtyskland 16-13
- Danmark
- Spelades i Västtyskland
- Rumänien 9-8 efter förlängning
- Tjeckoslovakien
- Sverige 17-14
- Västtyskland
- Spelades i Tjeckoslovakien
- Rumänien 25-22
- Sverige
- Tjeckoslovakien 22-15
- Västtyskland
- Spelades i Sverige
- Tjeckoslovakien 14-11
- Danmark
- Rumänien 21-19 efter förlängning
- Sovjetunionen
Klicka här för en lagbild från VM 1958.
http://www.sporthistoria.se/autograf/handboll/vm1958.htm
Åhörarna tackade Janne och kvällens färgstarka huvudpersoner för en mycket trevlig stund tillsammans och för en rolig och givande inblick i deras idrottsliv. Peo överlämnade HandbollsAkademins minnesgåva nr 13 till Gunnar och nr 14 till Donald under applåder. Mycket mer än vad detta sammandrag ger vid handen blev sagt, men det vet bara vi som var där. Väl mött vid nästa tillfälle.