I anslutning till matchen RIK – Kristianstad i Scandinavium på skärtorsdagen delade HandbollsAkademin ut 2019 års hederspris.

I år fick en av svensk handbollshistorias stora profiler Rune ”Gummi” Nilsson priset. Rune debuterade som målvakt i allsvenska Majornas IK 1946, spelade sin sista match för klubben 73 år ung 2001, har lagt sitt liv på klubben och är fortfarande med i Majornas arbete nu som 90-åring.

Meritlistan är 34 landskamper, sex gånger svensk mästare, utsedd till världens bästa målvakt och invald i Göteborgsidrottens Hall of Fame.

Publiken i Scandinavium gav en stor värmande applåd till målvaktslegendaren Rune Gummi Nilsson.

Foto Tommy Holl TT

Gummi med Akademins prisutdelare Peo Borg och Kenneth Johansson

Världsmästerskap i utomhushandboll.

Detta mästerskap arrangerades sju gånger från 1938 till 1966 och Gummi var med på fyra av dem.
1948 i Frankrike då det blev GULD efter seger mot Danmark, som 20-åring.
1952 blev det silver.
1955 förlust i semifinalen och därmed en fjärde plats.
1959 brons.
I ett av mästerskapen blev Gummi utsedd till turneringens bäste målvakt.

Utomhushandboll, spelades på en fotbollsplan med lika många spelare som i en fotbollsmatch.

Fotbollsmålen gällde och därmed en betydligt större målgård. Spelarna fick studsa bollen hur mycket som helst, alltså dribbla, ta upp bollen och fortsätta. Avblåsning för tvåstuds fanns inte och planen var indelade i tre zoner, anfall, mitt och försvarszon. Laget fick inte ha mer än sex spelare i anfallszonen samtidigt och på motsvarande sätt bara förvara sig med sex spelare.

Målvakterna hade också fotbollsstil, de slängde sig och det var verkligen Gummis specialitet.

Han hade lärt sig stilen i GAIS som han spelade med i. De krävde dock att han slutade med handboll, redan på den tiden, men Gummi gjorde tvärtom, trots att GAIS målvakt Kurt Torstensson var på väg att sluta. GAIS  fick se sig om efter en ny målvakt och det blev en viss Leif Andersson från Sävedalen, men det är en helt annan historia.

Rune “Gummi” Nilsson blev invald i Hall of Fame 2004. Den främsta utmärkelsen en idrottare i Göteborgsdistriktet kan få. Idrottens Nobelpris. Gummi var aktiv handbollsspelare 1946 – 2001, alltså sin sista match som 73-åring!

Gummi var kvällens huvudperson hos HandbollsAkademin 25 februari 2016, klicka HÄR!