2016-04-28

Gunnar Larsson, uppvuxen med Lundby IF, känd och framgångsrik ordförande i IFK Göteborg under många år, socialdemokratisk kommunalpolitiker i Göteborg och ordförande i Riksidrottsförbundet under några år, är också majpojk! Undertecknad har träffat honom några gånger i stadsdelen och inte minst då han köper bröd i hembageriet på Koopmansgatan.

Gunnar växte upp i Majorna på 40-talet, men något in på 50-talet var det dags för familjen att få det lite större bostadsyta och då kom beslutet att flytta till Hisingen. Det tog lite tid, men snart blev det ”över älva”.  Gunnar spelade centerhalv under flera år i Lundby IF samtidigt som han var kassör i föreningen och här började karriären som ledare med början inom idrotten kompletterat med förtroende poster inom politiken.

Det första initiativet var när han som föreningsmänniska opponerade sig mot kommunens satsning på fritidsgårdarna istället på idrottsföreningarna. Han blev ”uppkallad” till socialdemokraterna store ledare Erik Johannesson, som låg bakom kommunens satsning.  Gunnar berättade att detta blev starten till en mycket lång vänskap mellan de två.

På frågan från Jingryd om Gunnar hade haft något ”riktigt” jobb, så blev svaret ja. Han hade nämligen börjat arbeta inom ekonomin och bildade eget företag, innan det var dags att bli kommunalråd. Ja, det är på den posten vi lärde känna honom inom idrotten och det var han som verkligen löste den stora hallfrågan i Göteborg. Under hela 70-talet fanns ingen ändamålsenlig kommunal hall. Valhalla var för litet och Mässhallen kunde bara användas mellan alla mässorna. Frågan var uppe till diskussion under flera år, utan att övergå till handling. Äntligen blev det bestämt och den som drev frågan var Gunnar Larsson. Lisebergshallen invigdes hösten 1980 med matchen Heim – Västra Frölunda. Jag måste givetvis påpeka att Frölunda vann och att en mer eller debutant gjorde 7 mål på Claes Hellgren.

Nu är hallfrågan på gång igen och det var förstås ett ämne som kom upp. Den omdebatterade Västlänken är anledningen. Var skall RIK spela sina matcher?  Ingen inom kommunen har något genomtänkt förslag. Gunnar uppmanade RIK att driva frågan betydligt tuffare. Kanske kan handbollen ta nytta av Gunnar igen?

En annan kär idrottsanläggning kom också upp och då tänker jag på Heden. Den öppna platsen mitt i staden, som legat där i över 400 år, först som exercishus och nu i våra dagar främst som fotbolls- och handbollsplaner. Byggnissar i kommunen vill bygga bostadsrätter för dem som kan betala i miljonklassen. Detta projekt måste varje idrottsintresserad person i Göteborg stoppa. Gunnar hade varit på möte med dagens kommunalpolitiker tillsammans med Dennis Andersson från Gothias Cup, Stefan Albrechtson från Partille Cup och Ulf Carlsson från Göteborgs Fotbollsförbund. Inga bostäder på Heden är grundkravet från idrotten, som vi inte får backa på. Heden var grundanläggningen till att Göteborg fick friidrotts VM 1995 och senare EM.

Ingvar Oldsberg har lanserat mottot till våra politiker; ha Hede(r)n i behåll!

Det går ju inte att komma ifrån ämnet IFK Göteborg och deras makalösa framgångar inom fotbollen på 80- och 90-talen. En viss Gunnar Larsson var ordförande där under 19 år, 1981 – 2002. Början på denna osannolika historia handlade om bristen på pengar. Det var totalschism inom Blå-vitt, Anders Bernmar på ena sidan och Bertil Westblad på andra. Inga pengar och en resa i UEFA-cupen väntade till Valencia och inga respengar. Det går många historier hur problemet löstes, men den sanna berättades av Gunnar. SKF ställde upp med reskassan, genom att i förskott betala ut sponsorspengar.

I bakgrunden fanns en politiker, men också tjänsteman på SKF, nämligen Göran Johansson.

Trots dessa miserabla förutsättningar spelade IFK oavgjort, 2-2  i Valencia och nu var det dags för returen i Göteborg den 17 mars 1982. Det kom över 48,000 åskådare till matchen och de såg IFK vinna kvartsfinalen i UEFA-cupen och det var starten på en oslagbara period inom svensk fotboll. Hela perioden, är klassisk idrottshistoria, när idrotten är som bäst. Ett litet, litet tillägg bara och det handlar om Lisebergshallen. Samma dag som IFK spelade inför nästan 50,000 personer på Nya Ullevi, spelade Västra Frölunda en betydelselös match i allsvenskans sista omgång mot Vikingarna inför 143 personer!

Åter till Gunnar Larsson. Janne Jingryd frågade honom om han aldrig hade sagt nej till några uppgifter, men det påstod Gunnar att han hade gjort. Svaret tyder på att vi kan fråga om hjälp av honom när det gäller Lisebergshallen och Heden.

2016 fyller Redbergslid och Majorna 100 år och det återkommer Handbollsakademin om till hösten. Ett av medlemsmötena  kommer att handla om Redbergslids IK.

Håkan Drath