2014-09-25

Stefan Lövgren med 268 landskamper, två OS-silver, ett VM-guld, fem SM-guld med Redbergslid, sju tyska mästerskap, vinnare av Champions League en gång med THW Kiel och som nu är VD i Svenska Handbollslandslaget AB.

Johan Eklund med 85 landskamper, SM-guld både som spelare och tränare i Redbergslid.

Michael Franzén tog sju SM-guld med Redbergslid, två SM-guld som tränare i Sävehof och ett SM-guld med Alingsås HK där han fortsätter tränargärningen.

Magnus ”Bagarn” Johansson har vunnit fyra SM-guld, tre silver med Redbergslid, tre SM-guld med Sävehofs damer.  Har även ett EM-silver som assisterande förbundskapten för Svenska damlandslaget och tränar nu Sävehofs herrar.

Utfrågare var Janne Jingryd som utgick från temat ”Vad händer inom handbollen och hur ser framtiden ut från Förbunds- och klubbperspektiv”?

Med dessa herrar som dragplåster var det många handbollsvänner som mötte upp för att träffa likasinnade, både damer och herrar, även om de sistnämnda är överrepresenterade. Vi var 75 personer som träffades i Hotellbaren vid 18-tiden där man kunde inmundiga vald dryck. Därefter middag i restaurangen med efterföljande kaffe.

Vid pass halvåtta började det snackas handboll där ovanstående handbollshabituéer fick uttrycka sina idéer och åsikter om dagens handboll och dess problematik ledda av nestor Janne Jingryd.

Mycket blev sagt och mycket blev inte sagt. En problematik som togs upp och som alltid kommer upp i sådana här sammanhang är hur man skall få ökad publiktillströmning till handbollsarenorna. Det gäller ju inte alla arenor som handbollsfolket väl känner till utan man säger grattis till Kristianstad, Guif och Alingsås framför allt. Någon trollformel för att lösa publikfrågan letar vi vidare efter.

Spelarflykten till våra grannländer var också en punkt som behandlades. Det är både på gott och ont att våra klubbar dräneras på duktiga spelare på både dam- och herrsidan. Gott för den personliga utvecklingen och ekonomin. Ont för publiken som förlorar dragplåster till matcherna och därmed kanske en del i ett skralt publikintresse. Många kan tyckas vara lite för unga och tar inte en plats i en förstauppställning när man lämnar Sverige. Risken är då stor att man får mycket träsmak! Stefan Lövgren var 28 år när han lämnade RIK för spel i Tyskland!

Det som inte blev så mycket sagt om, om ens något är vad som skall göras nyrekryteringsproblematiken. Handbollen håller kanske på att dö sotdöden eller så kanske det efter ett insvängningsförlopp stabiliserar sig till att ett fåtal stora ungdomsföreningar fortsätter att utbilda flickor och pojkar som sedan sugs upp i de mer etablerade klubbarna.

Kvällen avslutades med ett sedvanligt lotteri med fina vinster till glada vinnare.

Väl mött den 30 oktober då Abbe och Tobias står på podiet.