20 november 2015

Ombytta roller blev det!

Till kvällens möte hade Janne Jingryd förberett sig med att fråga ut Pelle Johannisson om sina idrottsminnen och kanske lite om sig själv. Det blev kanske inte så mycket undersökande journalistik eftersom de båda känner varandra väl. Hursomhelst så stod Janne som fallen från skyarna när han insåg att han var ”offret” för kvällens föreställning.

Jannes handbollskarriär började i Mölndal hos Trädgårdspojkarna (TP) och sedan gick han till Mölndals HK. Under gymnasietiden blev det Heim och han slutade som junior när musikintresset tog över. Janne han med lite fotboll också i Solängens BK och även lite hockey några år i Fellows.

Det blev annat spel i stället, gitarr och keyboard i Supermen, Flames och Perhaps.

I Perhaps blev de kontaktade av Frank Zappa som tipsade Tom Wilson, vilken var stor producent i USA, och de fick skriva skivkontrakt. Det blev en resa till New York för inspelning men det ”bidde-ingeting-av-det-hele” p.g.a. dålig ekonomi hos produktionsbolaget. Bandet fick i alla fall leva gott i New York, med allt betalt.

En skiva producerades som fick gå runt i bandet. Den blev tydligen liggande i en bil när solen sken så gott och så var det slut med den.

Här en länk där man kan se och höra Perhaps i sin glans dagar:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Uh7LacXWfhE

Janne konstaterade att för att komma in på Journalisthögskolan måste man vara bra i matte och det var man ju inte. Trots det blev det många ansökningar men nobben blev det varje gång.

Trots det så fick han sitt första vikarierande radiojobb i Borås, Janne hade skickat in många ansökningar om jobb. Nästan direkt så fick han göra en morgonsändning, alltså först ut i etern. Janne vågade inte åka hem utan låg över på stationen under natten för att inte komma sent till jobbet. Men, när siste man gick, så gick larmet på och då gällde det att inte röra sig. Janne överlevde natten men det var nära att blåsan sprack.

Så småningom blev det radiojobb i Göteborg och där träffade Janne och Pelle på varandra som kollegor.

Siewert Öholm lockade över Janne till televisionen på ett åttaveckorsjobb. Sedan blev han fast där och var bl.a. programledare för Tipsextra och Godmorgon Sverige. Det sist nämnda under sju år fram till 1997.

Pelle gav ännu ett tips på länk till YouTube på en Ursnygg Janne:
https://www.youtube.com/watch?v=UHtx68z3MKo

Melodifestivalen gjorde nu sitt intåg och 1997 var han kommentator i Dublin. Det föll inte så väl ut enligt vissa, du är för tyken sades det. Janne han sagt sin ärliga mening om vad han tyckte om vissa inslag och det fick lite återverkningar och tidningsrubriker.

I samband med båtprogrammet Latitude så blev det en ”nära-döden-upplevelse” under en segling mellan Kiel och Sandhamn i Volvo Baltic Race. Det var storm och sjögång så det stod härliga till med kapsejsning och nära kollision som följd. Så rädd som jag var under den färden har jag aldrig varit någon gång, sa Janne.

Sista jobbet för SVT blev melodifestivalen 2000 i Göteborg med ett härligt medley som pausunderhållning. Länk nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=kM_PVunhiBk

Sedan blev det jobb i ett eget produktionsbolag som i första hand riktar sig till företag.

Janne varvar nu tiden med lite jobb, golf och barnbarnen, utan inbördes ordning.

Vi är glada för Jannes medverkan i HandbollsAkademin där han ju brukar hålla i micken men just idag fick han vara ”offer”. Vi tackar även Pelle som spelade med i ”bluffen”.

Mycket mer än detta blev sagt under den timma som gick och återigen var det ett möte med många goa glada skratt.