2012-11-29

Så kom han äntligen, f.d. förbundskapten för A-damlandslaget, Per Johansson.

Att vara en offentlig person inom idrotten är inte helt enkelt, särskilt vid oväntade bakslag och framgångar. Per har givetvis råkat ut för båda situationerna, den oväntade silvermedaljen i EM 2010 och OS-floppen 2012 i London med bara förluster.

Pers ledarresa började dock betydligt tidigare. Vi fick se en bild på en långhårig 15-åring i Kroppskulturs spelartröja och året var 1985. Det var då han stötte på Torbjörn Klingvall första gången i samband med en ledarkurs. Per är Uddevallabo även om han i dagarna flyttat till havet och Hunnebostrand. Hans första klubb hette Uddevalla HK, men sedan blev det Kroppskultur som både spelare och ledare. Enligt honom själv är han den yngste tränaren genom tiderna för ett elitlag inom handbollen, då han blev tränare för Kropps A-lag 1992, alltså 22 år ung.

Efter Kroppsåren blev det Alingsås herrar, innan det var dags att kliva över på A-landslaget för damer. Det var ”Pepe” Jonsson som övertalade honom 2004 att bli assisterande tränare för landslaget under Ulf Schefvert och därmed började Per sin landslagskarriär som varade i åtta år.

Tjejernas inställning är Pers starkaste minne av damlandslaget.

”De ville verkligen bli tränade och var mycket mer tacksamma än vad killar är. När jag hade haft träningen några gånger, så kom landslagskapten Tina Flognman fram till mig och gav mig rådet att köra för fullt, för det är de vi vill.”

Per gjorde sin sista landskamp för några månader sedan och då tog en viss Torbjörn Klingvall över. Han som hade haft en långhårig 15-åring som kursdeltagare för drygt 25 år sedan. (Vinsten i EM-premiären mot Danmark var en bra början).

Per vet inte vad han skall satsa på nu. Buden är många från både idrotten och näringslivet.

”Jag köper mig lite tid. Kanske kommer det ett attraktivt proffsanbud och då slå jag till”

Tack skall du ha för att du satte Damhandbollen på världskartan hälsar vi från HandbollsAkademin