Målvakten som inte kan säga nej!                                                  2012-10-25

Via några skolkamrater övertalades lågstadieeleven Benja att gå på Heids handbollsträning i Järnbrottsskolan. Redan då var han en storvuxen person, så när tränaren frågade om han kunde stå i mål och Benja sa inte nej och så var en Göteborgsprofil född inom handbollen.

Han fortsatte nämligen med att inte säga nej. Från Heids ungdomssektion gick Benja till Nord, innan det var dags för högsta serien i form av klubbarna Västra Frölunda vid två sejourer, Ludvika, Önnered och Heim.  Benja hann också med att bli proffs, när han hade tänkt sluta efter året i Drott och nybliven Svensk Mästare. Men han kunde naturligtvis inte säga nej, när det Grekiska laget Filippos ringde. Efter två år i Grekland hade Benja blivit 37 år. Han beslutade för att sluta. Efter ett års uppehåll kunde han inte säga nej när Heim ringde, förstås. Heim låg då i elitserien.

Det andra temat för kvällen var att åka ur serier och på det område har Benja också mycket erfarenhet. Vid hela fyra tillfällen kom han och hans lag på nedflyttningsplats, Västra Frölunda vid båda tillfällena, Ludvika och Önnered.

Anders Benjaminsson stod således i många klubblag, men ingen gång i Bengans A-landslag. ”Bengan” glömde nog bort mig”, tror Benja idag. Verkligheten var nog den att Sverige hade grymt bra målvakter på den tiden, som vara i ungefär samma ålder som Benja. Minns ni Thomas Svensson och Peter Gentzel?

På detta tema, att inte säga nej och att åka ur olika serier, kåserade Anders Benjaminsson på vårt senaste medlemsmöte och vi var över 30 personer som lyssnade och hade roligt.  Det var många handbollskändisar som nämndes under framförandet och oftast med en glad och rolig kommentar.  Stefan Lövgren har en gång sagt till Benja att han fick sin första proffsklubb att göra konkurs, när han kom dit. Svaret lät inte vänta på sig från Benja; Jag fick ett helt land att störta samman.

Nu har Benja blivit 45 år och det var nog anledningen till att RIK inte ringde förra året, även om de hade behövt förstärkning i kassen. Å andra sidan ville väl de inte åka ur?

Håkan Drath, en av åhörarna.