2016-10-27

HandbollsAkademin besöker Partille Arena
Torsdagens möte hade vi lagt i Sävehofs nya lokaler i Partille Arena. Rekordmånga besökare kom, nästan 70 personer, och ämnet var förstås Sävehof.

Sävehof har inför årets satsat på några hemvändande spelare och vi fick träffa två av dem, Johanna Ahlm och Jonas Larholm.

Johanna Ahlm, en återvändare.
Faktaruta
Nu fyllda 29 år och proffsspelare de senaste sju åren.
Spelat fem säsonger i Sävehofs A-damlag 2004-09, 129 matcher och gjort 735 mål i elitserien inför årets säsong. Svensk Mästare i Sävehof tre gånger och också blivit Svensk Ungdomsmästare med Sävehof hela fem gånger. Äkta Sävehofare, då hon började i Sävehof när hon gick i årskurs 2. 141 A-landskamper.

Johanna föddes nästan till handbollsspelare, då hennes mamma Marie och pappa Jonas spelade handboll på elitnivå bland annat i Warta. Efter spelarkarriärerna fortsatte de som ledare i Sävehof och det är då Johanna tog alla sina Svenska Ungdomsmästerskap. Sävehofs ungdomssektion, se Marie och Jonas, började levererar den ena talangen efter den andra och resultatet blev åtskilliga Svenska Mästerskap på seniorsidan och inte minst blev flera spelare proffs i utlandet och Johanna var bland de allra första.

I våras bestämde sig Johanna för att avsluta sitt proffsliv och återvände till Sävehof och landslaget.
Motivationen bestod av OS i Rio och EM på hemmaplan och sikte mot ett nytt Svenskt Mästerskap. På en sekund tar alla dessa drömmar slut och anledningen är ett brustit korsband.  Efter den händelsen, har jag slutat planera svarar Johanna, på en fråga från Janne Jingryd, när intervjun handlar om framtiden.

Jonas Larholm ännu en återvändare.
Faktaruta.
Nu fyllda 34 år och proffsspelare de senaste tio åren.
Spelat sex säsonger i Sävehofs A-herrlag 2000-06, 200 matcher och gjort 1027 mål i elitserien inför årets säsong. Svensk Mästare i Sävehof två gånger som senior och en gång som Svensk Ungdomsmästare i samma förening. 211 A-landskamper.

Med Rustan Lundbäck, som tränare i början på 2000-talet, så sa Sävehofledningen att nu satsar vi på vår egna spelare, men med en stjärna utifrån och det var Kim Andersson, som var jämngammal med många av Sävehofspelarna. Det gav resultat; två Svenska Mästerskap på raken 2004 och 2005.

Jonas var förstås en av de framgångsrika spelarna på nio meter och därefter blev han proffs i världsberömda Barcelona, men där förflyttat till kanten. Jag lärde mig en hel del, där också sa Jonas, när den detaljen kom upp.

Jonas är också en spelare som kommer från Sävehofs handbollsskola för 8-åringar. Det var inte så svårt att välja förening, nu när det var dags att återvända till Sverige, sa Jonas på frågan varför det blev Sävehof.

Dagen efter vårt besök i Partille Arena, mötte Sävehof Ystad med en viss Kim Andersson i laget. Jo, vi vet resultatet nu. En våldsam viktig vändning gav seger med fem mål och även vinst i mötet med Kim. 7 – 1 som målgörare.

Partille Arena, en nykomling

Efter maten och framförallt efter samtalet med de två återvändande Sävehof:arna var det dags för en vandring i den hypermoderna Partille Arena.

Faktaruta.
A-hallen tar över 4000 personer. En övre läktare kan döljas med ett stort draperi, som gör att hallen ser fullsatt ut även vid hälften av antalet besökare. Hallen skall även kunna arrangera konserter och därför finns en fast scen på kortsidan. Den kan täckas för med en flyttar läktare, men på invigningen var scenen helt synlig.

Sävehof är hyresgäster hos kommunen och betalar vanlig hyra, men samtidigt delägare av Arenan, som också innehåller Improve Gym, restaurangen John Scotts samt inte minst Sävehofs kontorslokaler. Byggnaden innehåller också en B-hall.

Företaget Sävehof har drygt tio anställda och Partille Cup fyra årsanställda. Föreningen har drygt 1200 spelare och 190 ledare. Ett arrangemang i hallen kräver en hel del personer, närmare bestämt drygt 50. Arbetsuppgifterna är många; sätta fast reklam i golvet, sälja och scanna av biljetterna och visa platsen, dela ut program, bollkallar, grovstäda efteråt, speaker, folk i kioskerna, pausunderhållning, jury matchens lirare och utdelning av priset, serva pressen, resultat från andra matcher osv.

Nu gäller det att kunna tajma nybygget med framgångar på plan. Serierna har börjat bra, men det oerhört långt fram till maj, då Svenska Mästerskapen avgörs.

 

2016-10-31
Håkan Drath