2016-01-28

Nu fick Janne återigen hålla i intervjumicken när värmlänningen Ralf Edström och skåningen Christian Olsson var gäster hos HandbollsAkademin. Efter lite välkomstsnack så går vi in på en av Ralfs fotbollshöjdpunkter i VM 1974. Ralf gjorde ett mål på wolley och målgesten hade han hämtat från OS i Mexico 1968, där Tommie Smith (guld) och John Carlos (brons) höjer sina knutna handsbeklädda nävar i luften vid prisutdelningen. Här en länk till med Ralfs grandiosa mål:
https://www.youtube.com/watch?v=53PhRbbH1QY

När vi ändå är inne på ”Tuben”, kolla in detta klipp. Här låter man Lasse Granqvist och Ralf kommentera bilderna, ett riktigt klipp och det värmer också i vinterkylan:
https://www.youtube.com/watch?v=8LkwRue9aK4

Christians måleriska språkbruk skiljer sig från de flesta, om inte alla, referenter. På grund av detta så fick han inte referera några ”större” matcher och även, som han själv säger, inte var tillräckligt bra. Så småningom, efter lite omorganisationer etc. fick Christian ta sig an lite större uppgifter där hans verbala förmåga togs tillvara till många sportradiolyssnares och även Karlavagnslyssnares stora förnöjsamhet.

 

Janne Jingryd, har som vanligt haft ett finger med i spelet genom att anställa både Christian och Per Kahl till radiosporten efter att ha gallrat bland 400 sökande!

Både Ralf och Christian har samma uppfattning vad det gäller att kunna kommunicera med herrfotbollslandslaget, det är svårt. Handbollens landslag är det motsatta mot fotbollens, lätt att jobba med intervjuer och att träffa enskilda spelare.

Båda herrarna konstaterade också att det inte är alltid som fotbollens landslagsledning har samma uppfattning om hur bra laget ha spelat gentemot hur matchbilden har uppfattats av både experter och publik. Ibland uppstår frågan om man refererar till samma match.

Ralf sa att det inte skall vara svårare att ta sig ur ett landslag än att komma in i det. Man måste slussa in lite nya spelare efter hand och spela med de bästa spelarna vi har.

Ralf var 19 år när han kom med i landslaget. Han gjorde åtta mål på sina fyra första landskamper, han nickade in sju mål, det åttonde nickade han i ribban och sköt in returen. Åby-Ericsson sa vid något tillfälle: ”Han kan ju inte bara springa omkring och nicka”! Mr Nickson var född!

Ralf har även fått epitetet Trädgårdsmästare av Zlatan när han ansåg att han inte gjorde jobbet i en match men säger samtidigt att Zlatan är en humoristisk kille och en fantastisk fotbollsspelare.

Ralf var runt och spelade både i Holland, Belgien och i Monaco, där han blev ligasegrare i Franska ligan! Detta efter ett märkligt slutresultat (9-2!) med övriga inblandade lag som hade gjort skillnad om inte Ralfs lag hade vunnit med 1-0. Han hade även en verklig celebritet som bordsdam vid en bankett under Monacosejouren och det var Grace Kelly som då var Furst Rainiers hustru. Att jag fick den placeringen berodde på att jag var för dålig i franska och vi kunde samtala på engelska, sa Ralf.

Christian berättade att många ringer till ”slussen” i Karlavagnen innan programmet börjar bara för att ha någon att prata med. Det finns många ensamma människor som vill ha någon att prata med. Väl framme i programmet är det många som är väldigt personliga och berättar fritt ur hjärtat trots att det är kanske en halv miljon, eller mer, som lyssnar. Han tycker att det är ett roligt program att jobba med och i.

Ralf sa att han gillar handboll men då företrädesvis från läktarplats. Han såg många matcher i under 70-talet. Då var det SAAB med Björn ”Lurch” Andersson och Lars ”Lappen” Enström som drog. Hustrun spelade handboll i Opal Linköping, PSV och Heim. Deras dotter började spela i Önnered och slutade i Sävehof. Enligt Ralf så spelades ingen handboll i Degerfors för om man där tog bollen med händerna så blev det frispark.

Christian älskar handboll men var kritisk till handbollens utveckling, eller ickeutveckling. Det finns elitspelare som har slutat med handboll för de får aldrig känna på bollen och det är de ”stackars” kantspelarna. Det är för mycket hand och för lite boll som han uttryckte det. Utvecklingen har gått emot tvåmetersbjässar med matchvikter på över 100 kilo. Det är för mycket tröjdragningar, knuffar mm vilket gör att ”lirarna” får svårt att hävda sig.

Ralf drog även några goa historier som höjde skrattnivån när han har lite kontroverser med kompisen Benno Magnusson.

Christian hade gjort intervjuer med kuskar på Åby Travbana. Inför OS i London 2012 blev Christian vald av cheferna på SR att referera hästsport p.g.a. sina gamla meriter från travet. Detta trots att han sa sig inte kunna något om dressyr etc. Man får väl tycka att han är uppe på den banan också, nu.

Ralf, Janne och Christian tackades med varma applåder. Mycket mer var sagt än detta speglar och som vanligt, många härliga, skratt blev det.