Med Handbollsakademin i Kiel
Lotterierna på Handbollsakademins bussresor är lite speciella. De är populära och lotterna säljs slut på någon minut, trots att vinsterna lämnar en del i övrigt att önska. Det stora flertalet som drar en nitlott är alltid lika nöjda som de som fått en vinstlott.

Men själva dragningen är en av flera uppskattade aktiviteter på den bortemot tio timmar långa färden från Göteborg till Kiel, som än en gång var destinationen för vår utfärd. Lotteriinspektionen hade nog haft synpunkter på den om den haft insyn.

Allsång och quizar
Andra uppskattade underhållningsmoment är diverse frågetävlingar, allsång, samt öl- och vinutskänkning till självkostnadspris. Allsångsledare är förstås den eminente reseledaren Peo Borg, som har tryckt upp ett ambitiöst utformat allsångshäfte till varje resenär. Någonstans mellan Halmstad och Laholm beordrar Borg fram allsångshäftena. Sedan sjunger han valda stycken ur häftet. Sångstunderna genererar sällan några ytterligare sångare. Sådant bekymrar emellertid inte Borg, som gärna sjunger solo på både Taube och Carolalåtar. Han hävdar med bestämdhet att han är en mycket duktig sångare, som har den bärande stämman i en kör som heter ”Gubbröra”. Resesällskapet är dock inte övertygat om att denna kör verkligen existerar, utan att namnet Gubbröra snarare kan vara en beskrivning av Borgs ordning på tankeverksamhet. Skulle kören – mot förmodan finnas och skulle Borg – ännu mer mot förmodan – inneha den bärande stämman i denna kör, så får sällskapet vara tacksamt att inte hela kören är med på resan.

Lyxiga luncher
Mellan Malmö och Öresundsbron har man samlat alla skräpmatrestauranger på ett och samma ställe. Pizza Hut, Burger King, McDonalds, Max, KFC och Chip Chop innebär total valfrihet. Rena paradiset för ett resesällskap med krav på kvalitet och därför blir detta ghetto av konceptuella utfordringsställen vårt givna lunchval. På en av dessa gourmetrestauranger kan man dessutom få ett glas vin till maten, men det hör liksom inte hit.

Danmark
När lunchen är avklarad och vi passerat Öresundsbron blir stämningen ombord lite mera uppsluppen. Borg gör ett nytt försök med allsång, men har fortfarande svårt att uppamma någon entusiasm för just den aktiviteten. Däremot förekommer allt yvigare samtal om allt möjligt. Ju längre bak i bussen, desto mer intensiva har dessa diskussioner en tendens att bli.

Illegal kartellbildning
När allsångsförsöket är över är det dags att gnugga geniknölarna. Det blir frågesport. Borg delar ut ambitiöst utformade frågeformulär och talar om att det är strängt förbjudet att samarbeta om svaren. Det är en individuell tävling med fina priser. Vi får själva räkna samman våra poäng och meddela Borg resultatet.
I huvudsak har alla märkligt nog väldigt likartade resultat. Man har anledning att misstänka att illegala karteller har uppstått. Detta gör det svårt för lotteriledningen att få klart för sig vem som egentligen vunnit. Men få protesterar mot Borgs nomineringar. Vid något tillfälle har Borg varit extra snäll och skrivit ut svaren på alla frågorna på frågeformuläret, något som dock inte nämnvärt påverkat antalet inrapporterade korrekta svar.

Tyskland
En quiz till och stämningen höjs ytterligare något. Trafiken mellan bussens bakre regioner och självkostnadsbaren längst fram är jämn och tät. Antalet tveksamma, roliga historier ökar. Dörra, Laban och inte minst Olle E tillhör som vanligt de mera diskreta, men deras närvaro märks ändå på något sätt…

På årets resa valde några av akademins damer att sitta bak i bussen där resenärerna är lite mer informella och inte tar så hårt på etikettsregler. Detta bidrog möjligen till att de mest pikanta historierna uteblev. Betydelselöst, eftersom alla ändå hade hört dem förut. Vid 18-tiden är vi framme vid hotellet i Kiel. Där har akademiledningen gjort ännu ett proffsigt val. Hotellet Steigenberger är mycket bra i fråga om både standard och servicenivå. T.o.m. maten är helt OK.

Vid lördagskvällens middag hålls en del pigga tal med varierande underhållningsvärde, samt sång av akademins Engelbert Humperdinck, Danne Nertby. Danne håller stilen och sjunger som bekant riktigt bra.

Kvällen avslutas med en stilla öl, eller två, i hotellets bar/restaurang, kring vilken alla förklarar sig mycket nöjda med en genomtrevlig bussresa. Detta inte minst tack vare reseledare Peo Borg, som outtröttligt ser till att det är stämning i bussen.

Matchdag
Söndag morgon ses vi tidigt vid den utmärkta frukosten. Nu börjar uppladdningen inför kvällens match – hemmafavoriterna THW Kiel mot portugisiska Porto med Magnus Andersson som tränare. I Kiel finns ju finns ju starka svenskintressen i form av Niclas Ekberg och Lukas Nilsson.

En stärkande långpromenad i ett söndagsstängt och ganska öde Kiel med mellanlandning på kaffebar och på Kieler Bräuerei bidrar till att humöret är kollektivt gott vid middagen på hotellet. Resans ordningsman Kenneth Johansson delar ut matchbiljetter och sedan är det dags att anträda promenaden mot Sparkassen Arena.

Kieler Bräuerei
Det slumpar sig så att man passerar den eminenta ölstugan Kieler Bräuerei på vägen till Sparkassen Arena. Ungefär halvvägs. Passar utmärkt. Kieler Bräuerei är definitivt värt ett besök. Där brygger man ett eget öl i stora tunnor i direkt anslutning till toaletterna, vilket gör att nästan alla får tillfälle att se denna begivenhet minst en gång.

Sparkassen Arena
THW Kiels hemmaarena är precis en sådan där hall som Göteborg borde fått sedan länge. En underbar arena!

Stora kringutrymmen där publiken samlas timmar innan avkast, för korv, vin, öl och handbollssnack. Enormt tryck hos de dryg tiotusen på läktarna som har bekväma sittplatser där man ser perfekt oavsett var man sitter. Snacka om evenemang och snacka om förutsättningar! Men så kostar entrébiljetten €50. Vem är villig att betala 500 kr för att se en handbollsmatch i Sverige?

Handboll i toppklass
Magnus Andersson Porto skrällvann Champions League-matchen med uddamålet mot THW. ”Jag är inte ett dugg förvånad”, menade Magnus Andersson efter segern. ”Portugisisk handboll är underskattad. Den håller mycket hög standard.”

Han berättade vidare att Porto gärna vill skriva ett långt kontrakt med honom och att han inte är helt ointresserad av tanken. Hos Kiel spelade Niclas Ekberg 60 minuter, men till vår besvikelse fick Lukas Nilsson inte en enda minuts speltid. Varför, visste han inte själv. ”Det är så här i Kiel”, berättade han efter matchen. ”Man får aldrig veta om man ska få spela och efter matchen får man inte veta varför det blev noll minuter just denna kväll. Det är bara att hacka i sig att det är så här.”

Hemåt igen
Avfärd tidigt måndag morgon. Inte tillnärmelsevis så avslaget på bussen som man skulle kunna tänka sig efter en intensiv helg i Tyskland. Avbrott för inköp av ”julmat” i Boardershopen i Puttgarden och lunch vid restaurangfabrikerna utanför Malmö.

Hemma i Göteborg igen efter ännu en lyckad utflykt i Handbollsakademins regi, ser man fram emot nästa resa. Det får gärna bli Kiel igen, för där finns handboll på världsnivå i en arena som är som en dröm.

Bussresan är lagom lång – vattenhålen i stan är välbekanta och akademin har hittat ett riktigt bra hotell dit man gärna återkommer.

Visst – hittar man ett annat resmål som funkar bra, så gärna det.
Bara inte Flensburg!

Stort tack till Akademiledningen och inte minst till Peo Borg, som är den suveräne reseledaren för ett sällskap som inte är så nogräknat.

/Janne J