Elittränarna på plats hos HandbollsAkademin

Det var stor uppslutning till HandbollsAkademins, numera traditionella, uppstartsmöte med elittränarna. Vi hade Camilla Hultgren Dahlberg, Hamed Khazrai, Mikael Franzén, Mats Winquist, Robert Wedberg och Henrik Signell på plats vid podiet. HK Aranäs anmälde förhinder.

Janne Jingryd ledde förtjänstfullt, som vanligt, intervjuerna.

Camilla: Heid som har Sveriges enda kvinnliga huvudtränare på elitnivå har fem nya spelare i truppen sedan förra säsongen och satsar givetvis på att vara med i slutspelet till våren. Heid förlitar sig på ett starkt försvarsspel med rutinerade Annika Smidje som lås samt att nyförvärvet från Spårvägen, Towe Andersson på nio meter. Heid börjar serien borta mot Boden.

Hamed: Ny tränare i Önnered som fått in sju nya spelare i truppen och fem har lämnat. Målet är att komma till slutspel. Försäsongsträningen har varit bra och senaste träningsmatchen höjde självförtroendet hos laget, detta efter en klar seger över Skövde HF. En bra värdemätare blir första seriematchen borta mot Kristianstad.

Mikael: Sju ut och åtta in i AHK gör att vi tappat mycket hjärta, vilja och erfarenhet men handbollsmässigt har vi fyllt på med bra spelare. Vi jobbar givetvis på att bli bättre för att nå SM-finalen och vinna den men i år är det fler lag som kommer att vara med i topp. Vi kommer att vara ett av åtta lag som slåss om finalplatsen.

Mats: På frågan hur det skall gå utan Linus Arnesson? Han kommer att saknas men det blir att fördela hans anfallskraft på flera händer samt satsa på kontringar och omställningar. På nio meter finns nyförvärvet Niclas Fihngren tillsammans med Jonathan Carlsbogård och Tobias Johansson. Bakåt kan vi kanske bli något vassare med våra nyförvärv. Vi satsar på att komma som sämst fyra.

Robert: Truppen består av arton spelare där endast tre spelare inte har Sävehof som moderklubb. Det är viktigt att göra många delaktiga och att spela med egna ungdomar. Johan Jakobsson är tillbaka i laget men han är skadad och har inte tränat fullt än. Vad det gäller Kristianstad så måste ambitionen vara att inte bara komma ikapp utan att gå förbi dem också. Handbollen idag kräver mer både kvantitet- och kvalitetsträning för att komma upp i internationell nivå.

Henrik: Efter senaste SM-finalförlusten har vi har tappat fem spelare från startuppställningen, däribland Johanna Bundsen, Jamina Roberts och Loui Sand så nu känns det mer kännbart än tidigare år. Åres serie blir säkert jämnare än föregående säsong. Det kan nog bli sex till åtta lag som kan slå varandra och det är bra för damhandbollen. Nu gäller det för oss att fördela ansvaret på fler spelare och där kommer Olivia Mellegård att få en större roll.

Vad det gäller landslaget ser det positivt ut med hela och friska spelare som har tränat bra i sina klubblag. Det känns bra nu inför EM-kvalet i höst och senare VM-spel. Det är många lag som gör upp om mästerskapen där Norge, Ryssland, Frankrike och Nederländerna är en grupp i topp, men som ändå går att ge en match.

Kvällen avrundades med en verklig handbollsnestor, Mr. Aranäs, Elon Josefsson (87) och still-going-strong i Aranäs där han varit verksam sedan 1947. Om Elon finns mycket att skriva om och om hans rika handbollsliv som Föreningsman (med sort F).

Här en länk till ett radioinslag med Elon.

Mötet avslutades i sedvanlig ordning med ett stort tack till våra gäster samt alla medlemmar som slöt upp till första mötet för säsongen.

Vi ses igen torsdagen den 28:e september.