HandbollsAkademins hederspris för 2023 tilldelas Monika Hagen

Norskfödda Monika Hagen började spela handboll 1978. Året därefter blev det domarkurs samtidigt som hon fortsatte att spela handboll. Att spela och att döma handboll blev en kombination som hon fortsatte med fram till 2004.

På Cv:t finns en lång karriär som domare, där hon tillsammans med Malena Nilsson var med om att skriva svensk idrottshistoria. De var det första kvinnliga domarparet inom alla bollsporter att döma i högsta serien för herrar. Det var elitseriesäsongen 1999/2000 och fick stor uppmärksamhet i media. Monika och Malena dömde sju år tillsammans, de tre sista säsongerna i herrarnas elitserie. Efter dessa sju år med Malena, så dömde Monika vidare med Maria Hallberg, också i herrarnas elitserie och internationellt. Höjdpunkten var bronsfinalen i EM på hemmaplan 2006.

Monikas dömande har gett henne internationella meriter. Som domarobservatör och delegat har hon medverkat vid tre OS och flera EM och VM. Hon hade OS-finalen som IHF-delegat 2012 i London och i Brasilien 2016 och var även med som delegat i Tokyo 2021. Som domare har hon dömt EM och VM. Under fyra år också med i IHF:s domarkommitté. I det uppdraget ingick att utbilda domare i länder där handbollen är relativt ny och okänd. Monika slutade som IHF-delegat efter OS 2021 och i EHF sommaren 2022. Hon är nu engagerad av Svenska Handbollförbundet, som domarobservatör för handbollsligan och allsvenskan.

Monika tillbringar en stor del av sin fritid på resande fot i Sverige eller utomlands, 2016 var hon utomlands ca 100 dagar i handbollens tjänst och snittar med ca 80 dygn per år de senaste tio åren.

Monika är en värdig mottagare av HandbollsAkademins hederspris 2023.

Priset kommer att delas ut under handbolls-VM för damer i Scandinavium måndagen 11 december.

OS 2020 blev OS 2021 p.g.a. pandemin.